Sørvis

Forbrukerrådet advarer:

Krisetelefoner gir for dårlige selvmordsråd

Samtlige får stryk på Forbrukerrådets nyeste undersøkelse av landets krisetelefoner. — Ikke en eneste krisetelefon gir forbrukeren den raske og brukervennlige døden de har krav på, sier kommunikassjonssjef Kari Trådal.

Slik oppsummerer Forbrukerrådet resultatene av sin rykende ferske undersøkelse av norske krisetelefoner.

— Vi opplevde at kundebehandlerne hos Kirkens SOS hverken kunne dimensjoner på rep eller bæreevnen til takbjelker. Kunden risikerer å stå tilbake med skade på eget hus, og levende, sier medforfatter av rapporten «Krise i krise». — I tillegg virket kundebehandleren mere opptatt av å holde innringeren på linjen enn å yte reell faglig bistand. Vi setter spørsmålstegn ved norske krisetelefoners evne til å ekspedere innringere til den neste verden.

Rapporten, som er utarbeidet i samarbeid med Forskningsrådet og Norske begravelsesagenters landsforbund, avdekker en rekke mangler i fagkunnskaper hos de norske nødtelefonene:

  • Ikke en eneste nødtelefon var i stand til å anbefale en egnet gift eller riktig dose for en oppgitt gift.
  • Ved ett tilfelle ble linjen brutt når innringeren ba om spesifikasjoner på revolvere.
  • Én av telefonoperatørene forsøkte å dreie samtalen over på kostbare behandlinger i stedet for å gi råd om mere kostnadseffektive metoder.
  • Én av innringerne ble bedt om å «hoppe i havet», noe som kun er hensiktsmessig for forbrukere med tilgang til bro eller ferje.

— Inntrykket vi får, er av en bransje som har sviktet kunden og mangler seriøsitet, konkluderer Trådal. I følge rapporten viste en stor andel av telefonoperatørene seg å være studenter, pensjonerte og frivillige. Videre viste opplæringen store mangler. — Man bruker tilsynelatende mere tid på å lære å godsnakke med innringeren enn å lære om renneløkker, injeksjoner og barberblader, sier en annen av medforfatterne.

I mangel på snarlige forbedringer, frykter Forbrukerrådet at mange blir nødt til å simpelthen leve.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.